Effectiever communiceren? Gebruik de spiegel die anderen je voorhouden

Leermomenten liggen voor het oprapen! Effectiever communiceren begint met zelfkennis. Het enige wat je hoeft te doen om jezelf beter te leren kennen is durven kijken, durven luisteren, kritisch zijn en heel eerlijk, ook naar jezelf. Lees hier mijn ervaringen.

16-04-2015 | Communicatie

Kinderen

Gisteren woonde ik een interessante presentatie bij over de spiegel die kinderen je als ouder voorhouden. Blijkbaar spiegelen onze kinderen ons eigen gedrag. De oorzaak van lastig gedrag of zelf sommige fysieke ongemakken liggen dus vaak bij ons eigen gedrag als ouders. Lastig gedrag is dan bijvoorbeeld: niet luisteren, slecht eten, moeilijk slapen, drammerig zijn of papa of mama erg claimen. Fysieke klachten zijn bijvoorbeeld buikpijn, oorontsteking, eczeem, bleek, verkouden etc.

 

Claimgedrag

Er werd een voorbeeld genoemd van een jongetje dat altijd bleek was, somber, altijd verkouden. Het 3-jarige jongetje gedroeg zich niet als kind. Het speelde niet en claimde zijn moeder enorm. De moeder begon het zelfs als een last te ervaren. Wat liet dit jongetje zijn moeder zien? Mam, jij bent ook altijd somber. Je speelt niet met me. Je bent nooit vrolijk. Je neemt de dingen erg zwaar op. Je bent erg veel met je hoofd bezig. Het claimgedrag was bedoeld als wake-up call. Kinderen kunnen zich op die leeftijd moeilijk anders uiten.

 

Ommezwaai

Toen de moeder dit inzag lukte het haar om haar gedrag en houding te veranderen. Het effect op het jongetje was enorm. Ook het jongetje kon weer kind zijn. Zijn chronische verkoudheid verdween zonder enige medicatie. Bottom line: we kunnen veel leren van het gedrag en fysieke gesteldheid van onze kinderen. Als je het kunt observeren en kritisch en eerlijk naar jezelf kunt kijken.

 

Mijn dochter

Het houdt me bezig vandaag. Wat wil mijn dochtertje van 1 me vertellen als ze haar eten op de grond gooit? Wat betekent het dat ze in de middag vaak niet wil slapen terwijl ze wel moe is? Waarom is ze altijd afgeleid tijdens het eten en altijd op zoek naar iets om mee te spelen? Misschien loop ik mezelf ook te vaak voorbij? Neem ik ook mijn rust niet terwijl ik dat eigenlijk wel nodig heb? Ben ik zelf wel zo ‘mindful’ met mijn eten bezig? Nee, ik lees een boekje, kijk op mijn telefoon en ondertussen werk ik mijn eten naar binnen. Hmmm, zou het dan….?

 

Honden

Als ik met mijn hondje ga wandelen bedenk ik opeens dat ook het gedrag van je hond veel vertelt over jezelf. Hoe consequent ben je in de opvoeding? Als jij je als leider gedraagt zal hij zich ook onderdanig gedragen. Hij voelt mijn angst voor andere honden en heeft meteen de drang om de leiding over te nemen om mij te beschermen. Mijn hond voelt mij moeiteloos aan en past ook zijn gedrag hier feilloos op aan.

 

Volwassenen

Ook het gedrag van andere mensen naar jou toe kan jou iets vertellen. Als mensen in mijn trainingsgroepen zich open op durven stellen dan komt dat vaak omdat ik dat zelf ook doe. Als ik mijn kwetsbaarheid laat zien dan voelen anderen zich veiliger om dat ook te doen. Straal ik uit dat ik niet tegen kritiek kan? Anderen voelen dit aan en zijn eerder geneigd om hun mond te houden.

 

Leermomenten liggen voor het oprapen! Effectiever communiceren begint met zelfkennis. Het enige wat je hoeft te doen om jezelf beter te leren kennen is durven kijken, durven luisteren, kritisch zijn en heel eerlijk, ook naar jezelf. 

Wilt u doelgerichter communiceren?