Leren en gedragsverandering zijn het resultaat van directe ervaringen. Dat is het uitgangspunt van de grondleggers van ervaringsleren William James, Kurt Hahn en John Dewey. Ervaringsleren is een actieve werkvorm. Er worden concrete, authentieke ervaringen opgedaan. Reflectie op deze eigen situatie leidt tot nieuwe leerprocessen, autonomie en ontwikkeling van een nieuw toekomstperspectief.
Ik zet ervaringsleren in bij thema's als:
Als ik werk met ervaringsleren, dan bepalen we vooraf het groepsdoel of iedereen bepaalt zijn individuele doelen. De werkvormen ondersteunen deze doelen. Door te reflecteren op wat er gebeurde tijdens de werkvormen zetten we het leerproces in gang. Leren door te doen!
Doelen stellen
Uitdaging en spanning
Vertrouwen opbouwen
Plezier en piekervaringen
Problemen oplossen
Complimenten en belonen
Ervaringsleren zorgt voor aanscherping van je attitude. Het is een bewustwordingsproces waarbij je je eigen gedrag onder de loep neemt, hiervan bewust wordt en kiest of je er iets mee doet of niet. De hele methodiek bestaat uit een aantal losse elementen die al dan niet samen ingezet kunnen worden. Deze elementen zijn de doelstellingen, met de activiteitensessies en de groepsdynamiek als sturingsinstrument. Voor al deze elementen geldt dat er bij aanvang gestart wordt met het waardecontract. Deelnemers en trainers stemmen hier voorafgaand aan de eerste activiteit mee in. De waarden in het contract zijn: