TEMAdag 

interventie voor teamontwikkeling

TEMAdag is een offsite dag voor teams waarin telkens een bepaald thema en teambuilding centraal staan. De keuze voor het thema is afhankelijk van de behoefte van het team. Deze interventie is ondersteunend in een ontwikkelproces voor teams. Bijvoorbeeld voor teams die:

  • op zoek zijn naar hun gemeenschappelijke factor en doel (missie, visie,       doelstellingen);
  • onderlinge sfeer en communicatie kunnen verbeteren;
  • innoveren of in een veranderingstraject zitten;
  • klantgerichtheid of inhoudelijke expertise willen bijhouden of verbeteren.

Teambuilding

Teambuilding is een vast onderdeel van een TEMAdag. Hier wordt expliciet of impliciet aandacht aan besteed. Expliciet door teambuildingsoefeningen en reflectie hierop. Impliciet door werkvormen die ervoor zorgen dat mensen elkaar beter leren kennen, een open en eerlijk gesprek voeren of door te werken aan een gezamenlijk thema.

Periodieke aandacht

TEMAdagen zijn geen eenmalige interventies. Het is belangrijk om TEMAdagen regelmatig terug te laten keren. Voor teams die intensievere begeleiding nodig hebben is twee keer per jaar aan te bevelen. Voor teams die goed functioneren is eenmaal per jaar vaak voldoende. TEMAdagen volgen elkaar op. De dag begint met een terugblik op de vorige dag en de toepassing van de inzichten en voornemens in de tussentijd.

voorbereiding temadag

De begeleider en de leidinggevende bereiden de TEMAdag voor doormiddel van een of meerdere intakegesprekken. Hierin wordt het thema gekozen en verkend welke werkvormen het beste passen bij de huidige thematiek in het team. Er worden afspraken gemaakt over de beoogde opbrengst van de dag. Het programma wordt in onderling overleg afgestemd waarbij de begeleider in the lead is. Om de productiviteit van de dag te vergroten wordt als het kan voorbereiding van de deelnemers gevraagd. Alle deelnemers krijgen een uitnodiging met uitleg over het thema en het globale verloop van de dag.


Duur
1 dag

Locatie
externe locatie met buitenruimte


Deelnemers
gehele team