Meer invloed maakt gelukkiger!

Hoe ga jij om met verandering? Hoeveel invloed ervaar je? Wist je dat mensen over het algemeen slechts in 20% van de situaties invloed uitoefenen?

16-06-2017 | Timemanagement

Je hebt in je werk vast regelmatig te maken met veranderingen. In mijn trainingen zie ik niks anders. Mijn trainingen maken vaak deel uit van een verandertrjaect, maar kan er ook los van staan. Zo trainde ik onlangs een groep secretarieel medewerksters in timemanagement. Door een fusietraject werden ze recent overgeplaatst, veranderde de aard van hun werkzaamheden, de systemen waarmee ze werken, de collega's. Het had nogal wat impact.

 

In dit soort situaties geef ik deelnemers, naast de handigste timemanagement vaardigheden, graag een bonus mee. Dit keer, invloed. Een vaardigheid die overigens bij timemanagement heel goed van pas komt!

 

Hoe ga jij om met verandering? Hoeveel invloed ervaar je? Wist je dat mensen over het algemeen slechts in 20% van de situaties invloed uitoefenen? Grote kans dus dat er bij jou ook nog wel winst te behalen is. Invloed uitoefenen betekent bijvoorbeeld dat je je afvraagt welke rol jij zelf kunt spelen in de verandering. Welke input je kunt geven, welke vragen je kunt stellen en aan wie. Je bedenkt wat je nodig hebt om je aan te passen aan veranderende omstandigheden. Je vraagt verheldering over de toekomst. Je neemt geen genoegen met een vaag antwoord. ("het komt goed, ik kom erop terug, ik neem het mee.." etc)

 

Mensen die geen invloed ervaren? Die overkomt zo'n verandering. Dit zorgt voor onzekerheid en spanning.  Ze geven de schuld aan anderen, vaak gebaseerd op aannames. Ze klagen en spreken de verkeerde mensen over hun zorgen. Vast herkenbaar.

 

Aan welke kant sta jij?

Wilt u doelgerichter communiceren?