De 1-minuut communicatietechniek

17-12-2014

"Goed met elkaar afstemmen kost zoveel tijd", "elkaar feedback geven komt er bij ons gewoon niet van", "Als je over alles met elkaar in gesprek moet gaan ben je de hele dag alleen maar aan het praten.."
 
 
Herkenbaar? Ontdek dan wat de 1-minuut communicatietechniek jezelf en je team kan opleveren...
 
 
Deze week mocht ik een teamsessie begeleiden. Het team had een drukke tijd achter de rug en was onlangs verhuisd. In de nieuwe situatie zit iedereen verder van elkaar verwijderd dan voorheen. Aanleiding van de sessie: het team was uitgeblust en de teamleden waren elkaar in de nieuwe situatie een beetje 'verloren'.
 
 
Het doel van de bijeenkomst was dan ook de teamspirit weer vergroten en met een frisse nieuwe start 2015 in gaan. 
 
 
Een van de werkvormen die ik toepaste was: geef elkaar feedback in 1 minuut. Iedereen gaf alle teamleden feedback in de vorm van tops en tips. Uiteraard met een positieve wens en een opbouwende insteek. "poeh, 1 minuut, en we krijgen niet eens tijd om er goed over na te denken?" Nee, inderdaad. (ik kan best streng zijn..)
 
 
Dit gebeurde er: iedereen haalde het om in 1 minuut een hele krachtige boodschap over te brengen. Een, en vaak zelfs meerdere tops en een of meerdere tips. En heel duidelijk. Verhelderende vragen waren niet eens nodig. En omdat mensen niet lang mochten nadenken over hun feedback, was de feedback top of mind, zonder politiek, eerlijk en to the point. Wat een verademing voor dit team. "We kunnen dit gewoon!" en "wat is het fijn om op deze manier van je collega's te horen hoe ze over je denken". Ik hoorde zelfs: "dit zouden we tijdens vergaderingen ook moeten doen!"
 
Probeer de 1-minuut communicatietechniek zelf eens uit. Bijvoorbeeld tijdens een vergadering. Ga als volgt te werk:
 
  • doe een mededeling of poneer een stelling of een idee
  • laat iedereen reageren, geef ze hiervoor 1 minuut 'spreektijd'
  • geef geen bedenktijd. Zo krijg je de eerlijkste reactie.
  • schrijf eventueel steekwoorden op

 

Je kunt afspreken om over 1 of meerdere onderwerpen wel de diepte op te zoeken. Vraag je af of het echt nodig is.

 

Probeer de feedback oefening ook eens uit. Bijvoorbeeld tijdens een vergadering. Merk hoe opbouwend en verhelderend dit werkt. Ik beloof je dat het je team een enorme boost zal geven!

 

Ik wens jullie veel tijdwinst en effectieve communicatie in 2015! Deel je ervaringen en vragen gerust hieronder.

Comments

There are no comments

Post a comment