MVGM VvE Management: Klantgericht Telefoneren voor intern KCC

02-03-2013

Na een succesvol traject voor MVGM Winkelmanagement koos ook MVGM VvE Management voor de aanpak van INEZ Training & Consulting. Ook hier verzorgden wij een trainingstraject bestaande uit:

 

Stijging van de kwaliteit van telefonische dienstverlening van een 6,6 naar een 7,2!

Ondanks wisselingen in het team wist MVGM VvE management toch een aanzienlijke stijging van de kwaliteit van de gesprekken aan te tonen. Het team is nu meer gemotiveerd om de klant centraal te stellen en weet beter om te gaan met lastige situaties. Er is nog werk aan de winkel, maar de training en het advies van INEZ Training & Consulting is een goede basis om mee verder te gaan. Voor nieuwe medewerkers vragen wij Inez om ze in te werken op gebied van klantgerichte communicatie.

 

www.mvgm.nl